500 g szynki wieprzowej (np pieczonej polędwicy) kilka ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 6 jajek opcjonalnie – około 50-100 g ugotowanego ryżu Sos: mały koncentrat pomidorowy Pudliszki (90g) 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżki musztardy około 4 łyżki ostrego majonezu Do rondelka wykładamy koncentrat pomidorowy. Choć sałatki wielkanocne zwykle kojarzą się z tymi z cząstkami jajek, w jasnych kolorach, również i ta sałatka pretenduje do tego tytułu. Powinna przypaść do gustu również męskiej części domowników, którzy z reguły za sałatkami nie przepadają (oczywiście mam na myśli mięsożerców). Do sałatki można również wykorzystać niewielką ilość ugotowanego ryżu (około 50-100 g) i posypać posiekaną natką pietruszki. Sałatka jest wyrazista w smaku, mocno szynkowa z pomidorowym akcentem. Główną bazą jest tutaj szynka oraz jajka, dodatkowo całość zaostrza smak cebuli oraz ogórków. Wszystko wymieszane jest z sosem majonezowo-pomidorowym. Szynkę, ogórki konserwowe oraz czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.