Barszcz biały domowy – Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego z kością (u mnie żeberka wieprzowe) 1 duża marchewka – ok. 170 g 1 średni korzeń pietruszki – ok. 80 g 1 mały kawałek selera – ok. 110 g 1 kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 140 g 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu 500 g surowej białej kiełbasy ok. 130 g wędzonego boczku 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła ok. 400 ml zakwasu na barszcz biały (zobacz: domowy przepis na zakwas pszenny do barszczu białego) 2 łyżeczki suszonego majeranku 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% *waga warzyw przed obraniem Jak zrobić barszcz biały na zakwasie? Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, a także z wędzonym boczkiem pojawia się u nas na Wielkanoc na zmianę co roku z żurkiem. Poniżej znajdziecie przepis na barszcz biały na zakwasie, gotowany na wywarze z mięsa wieprzowego z kością, np. żeberek. Różnią się one nieco składnikami, wyglądem, sposobem przygotowania, a przede wszystkim tym, że żurek jest na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. biały Przepis na barszcz biały na domowym zakwasie: Do dużego garnka włożyć mięso wieprzowe z kością (u mnie żeberka wieprzowe). Po tym czasie dodać zakwas na biały barszcz (najpierw należy go przecedzić przez sitko o grubych oczkach) oraz majeranek i doprowadzić zupę do wrzenia. Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Wedle uznania przekroić na mniejsze kawałki (ja z reguły pietruszkę zostawiam w całości, seler kroję na pół i tak samo marchew). Następnie tak zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze przez ok. 2 minuty na minimalnym ogniu. Kolejno dodać od razu opłukaną i podziurkowaną w kilku miejscach (np. za pomocą wykałaczki) białą kiełbasę i gotować zupę na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko do czystego garnka (warzywa i żeberka z wywaru można wykorzystać do czegoś innego – ja do barszczu wkrawam tylko kilka plasterków marchewki). Ugotować jajka na twardo lub półtwardo (zobacz wpis: idealne jajka na twardo – jak je ugotować?). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz na mały płomień i gotować wywar pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Na sam koniec do kubeczka ze śmietaną (najlepiej, by śmietana była w temperaturze pokojowej) dodawać łyżka po łyżce gorącą zupę (ok. 8 łyżek stołowych), cały czas mieszając. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju rzepakowego oraz 1 łyżeczkę masła. U nas najczęściej serwuje się barszcz biały z jajkiem oraz białą kiełbasą.