Wesołych Świąt! Składniki blaszka 23/33: biszkopt: mąka pszenna 5 łyżek, jajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, jajka 6 szt, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna 150 g, mleko 4-5 łyżek, Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1 słoik jabłek podgrzewamy w rondelku, aby były gorące, ściągamy z palnika, dodajemy jedną galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia.(Moje jabłka ze słoika były już trochę podduszone, jeśli Wasze są surowe, to należy je trochę poddusić.) Orzechowy biszkopt, jabłka z galaretką, gruba warstwa sera,znowu jabłka, a na wierzchu ciasteczka i polewa czekoladowa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 40 min. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Gdy jabłka ostygną i lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika.