Przepis
Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem
Kolejna moja propozycja na bezmięsne danie z makaronu. Przepis dostałam wiele lat temu od mojej Mamy, która z kolei przyniosła go od jednej z koleżanek. Skosztowałam, polubiłam i przyrządzam go dość często. Danie jest wygodne, szczególnie wtedy, kiedy wypada zjeść coś bezmięsnego, a nie ma specjalnie dużo czasu na gotowanie.
Makaron ze smażoną śmietaną i białym serem
Składniki na 2-3 porcje:
25 dag makaronu świderki
1-2 łyżki sklarowanego masła
opakowanie 200g kwaśnej śmietany 18%
20 dag białego sera półtłustego
Wykonanie:
Nastawiłam wodę na makaron, po czym ugotowałam go według przepisu na opakowaniu. Odlałam, lekko zahartowałam (powinien pozostać gorący).
W międzyczasie na patelni rozgrzałam masło, wlałam do niego całą śmietanę. Smażyłam aż do zwarzenia się śmietany i uzyskania jej złotego koloru (poszczególne fazy smażenia na zdjęciu). Należy od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby się nie przypaliła. Cały ten proces trwa około 20 minut.
Gorący makaron wyłożyłam na talerze, polałam usmażoną śmietaną i obficie posypałam pokruszonym białym serem.