Przepis
Składniki na 16 sztuk:
8 w miarę dużych ziemniaków
400g ciecierzycy z puszki - odsączonej z zalewy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
150g naturalnego, odtłuszczonego jogurtu
sól i pieprz
Ziemniaki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, każdego z osobna zawinąć w folię aluminiową i piec 1h - 1,20h w temperaturze 200 stopni, aż będą miękkie.
W międzyczasie ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Kiedy ziemniaki się upieką, przekroić je na pół i ostrożnie, żeby nie uszkodzić skórki wydrążyć miąższ łyżeczką . Następnie ziemniaczany miąższ również rozgnieść widelcem i dodać do ciecierzycy razem z jogurtem i wszytko dobrze wymieszać. Powstałym farszem nadziewać wydrążone połówki ziemniaków, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 - 15 min. w temp. 200 stopni. Gotowe:)
Takie faszerowane ziemniaki fajnie się komponują z mizerią:)
Przepis pochodzi z książeczki z serii Z kuchennej półeczki Kuchnia niskotłuszczowa.