Pieczone ziemniaczki z pikantnym farszem

Ewelina
Obiad
22.10.2014 8:06
Pieczone ziemniaczki z pikantnym farszem

Przepis

Składniki na 16 sztuk:

8 w miarę dużych ziemniaków

400g ciecierzycy z puszki - odsączonej z zalewy

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

150g naturalnego, odtłuszczonego jogurtu

sól i pieprz

Ziemniaki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, każdego z osobna zawinąć w folię aluminiową i piec 1h - 1,20h w temperaturze 200 stopni, aż będą miękkie.

W międzyczasie ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.

Kiedy ziemniaki się upieką, przekroić je na pół i ostrożnie, żeby nie uszkodzić skórki wydrążyć miąższ łyżeczką . Następnie ziemniaczany miąższ również rozgnieść widelcem i dodać do ciecierzycy razem z jogurtem i wszytko dobrze wymieszać. Powstałym farszem nadziewać wydrążone połówki ziemniaków, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 - 15 min. w temp. 200 stopni. Gotowe:)

Takie faszerowane ziemniaki fajnie się komponują z mizerią:)

Przepis pochodzi z książeczki z serii Z kuchennej półeczki Kuchnia niskotłuszczowa.