rolady z trzech mięs

Ewa
Obiad
30.03.2015 6:46
rolady z trzech mięs

Składniki

4 płaty na rolady z szynki ( około 0,5 kg)

4 małe filety drobiowe

250 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

musztarda do szynki

przyprawa do kurczaka

sól, pieprz, vegeta

ostra papryka (koniecznie, do mielonego)

kilka suszonych grzybków do wywaru ( dałam podgrzybki)

1/3 szklanki zimnej wody + 1,5 łyżki mąki pszennej

Przepis

Płaty z szynki umyć, osuszyć, rozbić cienko, oprószyć solą i pieprzem, nasmarować cienko musztardą.

Filety z kurczaka umyć, osuszyć, rozbić cienko, oprószyć przyprawą do kurczaka.

Mięso mielone posolić, dodać pieprz i ostrą paprykę, wyrobić na jednolitą masę.

Na płat szynki ułożyć filet z kurczaka, na środku ułożyć wałeczek z mięsa mielonego, zwinąć ściśle, związać sznureczkiem spożywczym.

Roladki obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, następnie włożyć do wrzątku z vegetą, solą, pieprzem, grzybkami suszonymi, gotować na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny, bo roladki były spore).

Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełnić sos woda do pożądanej ilości, zagotować, wyjąć je na talerz, podbić wodą z mąką, zagotować, ewentualnie doprawić.