Składniki
Składniki na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 łyżeczka startej skórki limonki
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mąki pszennej
Składniki na masę:
3 budynie śmietankowe
1 litr soku kubuś ( dzielimy na 650 ml + 350 ml)
400 gramów śmietany kremówki 30%
¾ szklanki gorącej wody
1 opakowanie galaretki agrestowej
2 opakowania ciastek delicje
Do nasączenia biszkoptu:
woda
sok z limonki
sok z cytryny
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
W misce ubijamy białka z 5 jajek z dodatkiem 5 łyżek cukru. Gdy białka uzyskają konsystencję sztywnej piany, nie przestając miksować dodajemy do nich 5 żółtek, jedną łyżeczkę startej skórki z limonki oraz 2 łyżki oleju. W kolejnym kroku przesiewamy do naszej masy 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 5 łyżek mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
W garnku podgrzewamy 650 mililitrów zielonego soku Kubuś. W osobnym naczyniu rozpuszczamy 3 budynie śmietankowe w 350 mililitrach pozostałego soku. Gdy Kubuś zacznie się już gotować wlewamy do niego budynie i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę odstawiamy do wystudzenia i wstępnego stężenia.
Wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy wodą połączoną z sokiem z limonki i cytryny.
Na tak przygotowany biszkopt wykładamy wystudzoną masę budyniową.
Galaretkę rozrabiamy w ¾ szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy. W trakcie ubijania dodajemy do niej już ostudzoną galaretkę. Tak przygotowaną masę wylewamy na zieloną masę budyniową.
Ostatnim krokiem w przygotowaniu naszego ciasta jest wyłożenie delicji na jego całej powierzchni.
Ciasto powinno ponownie trafić na kilka godzin do lodówki.
I gotowe.
Smacznego.