Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru około 500 g malin Przygotowanie: To też może Cię zainteresować: → Dacquoise z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi → Bezy czekoladowe z kremem kawowym → Szarlotka z bezą (pianką) Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. W połowie ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce) i ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. 🙂 Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka 😉 Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu.