Tak czy siak piernik będzie pyszny 🙂 Składniki: Piernik: 3 szklanki mąki 3 jajka 1 i 1/2 szklanki mleka 180 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia: około 6 – 7 łyżek powideł domowej masy marcepanowej 350 g Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Przygotowanie: W rondelku roztopić masło i ostudzić. Dolną warstwę posmarować cienką warstwą powideł, na to położyć rozwałkowaną masę marcepanową i posmarować ją cienką warstwą powideł. → Piernik z suszonymi śliwkami → Piernikowe serduszka nadziewane marcepanem → Pierniczki → Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Masę marcepanową polecam zrobić samemu, ale można iść na łatwiznę i kupić gotową 😉 Najlepiej rozwałkować ją między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wówczas nie będzie się kleić do wałka. Dodać roztopione masło, mleko, miód, przyprawę do piernika, kakao, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30 cm. Polewa czekoladowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz.