Polecam 🙂 Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 lub 2 szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Share Pinterest Print Delikatne pulpeciki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym z papryką i czerwoną fasolą to pomysł na pyszny i sycący obiad. → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym → Naleśniki zapiekane po meksykańsku → Sos pomidorowy: Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać rozmaryn, chili, oregano, paprykę w proszku, utarty w moździerzu kmin rzymski, pokrojoną w kosteczkę paprykę i wlać bulion. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Następnie dołożyć pomidory z puszki (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz.