Przepis
Hej :) Nie mogłam się po prostu oprzeć, jak pomyślałam o jagodach, to zaraz widziałam je w tym właśnie cieście. Pasują do siebie idealnie. W tamtym roku robiłam to ciasto z malinami, ale wersja z jagodami jak dla mnie lepsza. Blaszka 33x23 :)
Składniki na ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny (w temp. pokojowej)
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, margarynę pokroić w drobne kawałki i dodać do mąki i zagnieść z nią. Dodać żółtka (po jednym), cukier. Zagnieść i podzielić ciasto na 2 części (70% na spód-30% do starcia na wierzch). Ciasta powinno się owinąć w folię i włożyć do zamrażarki, ja tak robię tylko z ciastem, które ścieram na wierzch, spodnie rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spodnie ciasto podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Składniki pianka:
3 budynie śmietankowe bez cukru
6 białek
1 szklanka drobnego cukru
1/3 szklanki oleju
około 700 gram jagód
cukier puder do posypania
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Następnie wsypujemy budynie. Jak się nam już dokładnie wymieszają z białkami to delikatna strużką wlewamy olej i mieszamy. Na wystudzony podpieczony spód wykładamy piankę, na nią układamy jagody, ja je wcześniej umyłam i odciekały na sitku, ścieramy drugie ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem.