Przepis
Przepis ten czekał w moim notesie prawie miesiąc i żałuję, że aż tak długo, bo okazało się, że ciasteczka są wyśmienite :) ...o wyraźnie maślanym smaku :) Z jednej porcji ciasta wychodzi około 50 ciasteczek. Zabawa przednia dla wszystkich, a zwłaszcza dla dzieci... obtaczanie w płatkach owsianych do perfekcji opanowała moja 2,5 letnia córcia :)
P.S. Podziękowania dla Ewy za przepis :) Ciasteczka na pewno będą często gościć na moim stole. Dokonałam w nim małych modyfikacji - zamiast margaryny dałam masło i zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia.
Składniki:
1 kostka masła,
2 cukry waniliowe,
3/4 szklanki cukru,
2,5 szklanki mąki pszennej,
3 łyżki otrębów pszennych,
1 łyżka płatków owsianych (błyskawicznych),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Dodatki:
płatki owsiane do obtaczania,
ulubiona konfitura - u mnie moja własna morelowa :)
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto po wyrobieniu jest lepkie, ale nie dosypujemy mąki. Urywamy małe kawałki i robimy kuleczkę o wielkości orzecha włoskiego, którą następnie obtaczamy w płatkach, Palcem robimy dziurkę i delikatnie spłaszczamy. Do środka nakładamy ulubiony dżem, konfiturę lub powidła śliwkowe. Układamy na blaszce w odstępach, bo ciasteczka urosną :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na 20 minut. Ciasteczka delikatnie się zrumienią :)