W Niedzielnym Kucharzu mamy przepis na błyskawiczną pizzę z mąki samorosnącej, której zrobienie od momentu zarobienia ciasta do wyciągnięcia z piekarnika zajmuje 15 minut (przepis znajdziecie tutaj). Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które dojrzewa w lodówce dwa dni (polecamy przepis na idealne ciasto na pizzę). Przepis pochodzi z bloga Thebakermama.com Składniki: - Opakowanie suszonych drożdży (2 i 1/4 łyżeczki) - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka soli - 200 ml ciepłej wody (2/3 szklanki) - 1/2 szklanki jogurtu greckiego - 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Krok 1 Dzisiaj mamy dla Was niemal równie szybki przepis na klasyczną pizzę na drożdżach, zdrową, bo z mąki pełnoziarnistej i bardzo smaczną. Uformuj ciasto w kulę przełóż z powrotem do misy, przykryj i odstaw na 30 minut. Przełóż ciasto na blat, chwilę wyrabiaj po czym uformuj kulę i podziel na dwie części. Następnie przy pomocy misy (nasza ma 15 cm średnicy) wycinaj koła z ciasta i przekładaj na tackę do pieczenia wyłożoną papierem. Łatwe Liczba porcji: 7-8 mini pizz Z pizzą jest jeden zasadniczy problem: trzeba na nią niestety trochę poczekać. Wymieszaj składniki, po czym przełóż ciasto na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 2-3 minuty. Zrób w środku mąki dołek, wlej w niego drożdże, dodaj pół szklanki jogurtu i łyżkę miodu. Po rozmrożeniu, podgrzej pizze w mikrofali, albo na dobrze rozgrzanej patelni pod przykryciem. Obserwuj pizze podczas pieczenia – jeśli brzegi ciasta mocno się zrumienią, czas wyciągać je z piekarnika. Krok 4 Posmaruj każdy krążek sosem pomidorowym (np. według tego przepisu) i ułóż na wierzchu ulubione składniki. I świetny pomysł na szybką kolację lub lancz w pracy.