Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Potrzebne składniki 2 gęsie udka 2 jabłka 10 śliwek suszonych 1 szklanka białego wina półwytrawnego 1 łyżka majeranku pieprz 1 łyżeczka soli gęsi smalec lub klarowane masło (do smażenia) Łącznie: 1 godz. 40 min. Ilość porcji 2 osoby Gęsie udka duszone ze śliwkami i jabłkami Ważna rzecz, gęsi podczas duszenia nie nakłuwamy by sprawdzić czy dobra i obracamy od spodu łyżką, a nie wbijając widelec czy nóż. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nakłuwanie mięsa podczas duszenia sprawi, że będzie suche i wypłyną z niego wszystkie soki, a tego chyba nie chcemy. Na ostatnie 15 min. otwieramy garnek by zredukować płyn i już nie uzupełniamy. Sposób wykonania Udka myjemy, osuszamy i delikatnie nacinamy w kilku miejscach skórę, ale tak by nie ponacinać mięsa. Posypujemy obficie majerankiem z każdej strony i odstawiamy na 1 godzinę. Odkrywamy i dolewamy wino, odwracamy na drugą stronę i dusimy kolejne pół godziny ponownie przykrywając.