Więcej o najlepszym cieście na pierogi znajdziesz w poście na blogu tutaj 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej3/4 szklanki wrzątku1/3 łyżeczki soli1 łyżka masła/oleju800 g ugotowanych ziemniaków1 cebula1 łyżka masła/olejusól, pieprzskwarki na omastę - opcjonalniePrzygotowanie: Ciasto na wareniki zawsze przygotowuje się z mąki zaparzonej wrzątkiem, stąd ponoć wywodzi się ich nazwa. Wyławiać łyżką cedzakową podawać okraszone np. stopionymi skwarkami SMACZNEGO ! Pierogi z ziemniakami na Ukrainie i w Rosji to wareniki, czyli odpowiednik naszych polskich pierogów. Najprostszy farsz, bo same ziemniaki z podsmażoną cebulką, prościej się już nie da, a takie pyszne. Ten sposób jest i u nas praktykowany, sama tak przygotuję ciasto na pierogi. Farsz należy doprawić dość intensywnie ciasto podzielić na 2 lub 3 części.