PLACUSZKI JAPOŃSKIE

Beata
Śniadania
10.04.2019 9:40
PLACUSZKI JAPOŃSKIE

Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 3 żółtka 15 g drobnego cukru 60 ml mleka 30 g oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g mąki pszennej świeżo otarta skórka z cytryny Piana: 6 białek szczypta soli 60 g drobnego cukru 1. 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, do ubitych dodajemy cukier Ubite białka dodajemy do masy i mieszamy delikatnie. 4. Patelnię smarujemy olejem (ja posmarowałam tylko na początku), rozgrzewamy, większą łyżką nabieramy porcje ciasta i dajemy na patelnię. Placuszki piecze się na patelni z przykrywką, bo w momencie w którym nałożymy ciasto na patelnię to nakrywamy ją właśnie pokrywką. Moje i tak nie wyszły nie wiadomo jak wysokie, ale na blogu moje wypieki na którym znalazłam przepis są mega puchate. Do większej miski dajemy żółtka, cukier, olej, mleko, oraz skórkę z cytryny i mieszamy najlepiej rózgą do połączenia się składników. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do mieszanki i mieszamy rózgą do połączenia się składników. Nasze placuszki muszą się dobrze upiec, ja smażyłam na najmniejszej mocy palnika, a ciut dłużej. Smażymy z obu stron na złoty kolor koniecznie pod przykryciem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kruchebabeczki.blogspot.com/2019/04/placuszki-japonskie.html