Polecam 🙂 Składniki (forma 18cm): – 90g gorzkiej czekolady – 100g masła – 60g cukru trzcinowego – 2 jajka – 75g mąki pszenicznej (u mnie tortowa) – szczypta soli – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: – 250g mascarpone Smacznego 🙂 Ciasto czekoladowe z mascarpone Ciasto czekoladowe z mascarpone Ciasto czekoladowe z mascarpone – 1 jajko – 40g cukru trzcinowego – 1 łyżka ekstraktu z wanilii Pewnie myśleliście, że poniedziałek rozpocznę kolejnym przepisem na jakieś placki, a ja Was zaskoczę i zaproponuję przepis na pyszne ciasto czekoladowe z mascarpone. Mascarpone przełożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier i ekstrakt z wanilii i wszystko delikatnie ubić na gładką masę rózgą kuchenną lub mikserem. Widelcem lub długim drewnianym patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszać ciasto z wierzchu z nadzieniem. Samo ciasto w smaku przypomina brownie a nadzienie z mascarpone smakuje jak waniliowy krem- delikatny i pyszny. Jajka (2szt) ubić z cukrem (60g), ubijać przez około 5 minut.