Składniki
* 1,5 szklanki ryżu
* marchewka z groszkiem (mrożona) 45 dag
* 2 cebule
* 40 dag pieczarek
* łyżka masła
* czubata łyżka przyprawy typu vegeta
* szklanka kremówki
* 15 dag tartego żółtego sera
* 2 jajka
* tłuszcz do smarowania formy
Przepis
Ryż gotujemy na sypko. Mieszankę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Kremówkę mieszamy z jajkami, serem. Doprawiamy vegetą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Ryż, warzywa mieszamy razem. Całość zalewamy sosem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.