Mazurek cygański - bakaliowy

Weronika
Wielkanoc
05.04.2019 17:49
Mazurek cygański - bakaliowy

200 g mąki krupczatki125 g masła65 g cukru pudru/ksylitolu2 ugotowane żółtka60 g rodzynek60 g migdałów60 g daktyli 60 g fig60 g smażonej skórki pomarańczowej60 g cukru pudru/ksylitolu40 g mąki2 jajkasok z 1 cytrynyWykonanie:SMACZNEGO ! Białka ubić na sztywną pianę, oprószyć mąką, dodać żółtka, bakalie oraz sok z cytryny i wymieszać masę nałożyć na podpieczony, kruchy spód i piec następne 20 minut w temperaturze 180`C Mazurki goszczą na naszych stołach raz do roku, dlatego są długo wyczekiwane i smakują tak wyjątkowo. składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i zagniatać do momentu, aż połączą się w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Upieczony został z dodatkiem gotowanych żółtek i dlatego jest wyjątkowy - niesamowicie kruchy, rozpływający się dosłownie w ustach. Kruche ciasto mazurkowe to nie jest zwykły kruchy placek jaki pieczecie w ciągu całego roku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2017/04/mazurek-cyganski-bakaliowy.html