Do maślanej masy dodawać na przemian 1/3 mieszanki z mąką, 1/2 części maślanki, ponownie 1/3 mąki, 1/2 maślanki i ostatnią część z mąką, cały czas miksując do połączenia się składników. 1 szklanka maślanki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym na jasny puch. 140 g masła 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka (wielkość L) 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakako dobrej jakości 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli morskiej Polewa czekoladowa: 25 g gorzkiej czekolady 25 g mlecznej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka wody Czekolady rozpuścić z masłem i wodą w kąpieli wodnej. Kawę zaparzyć we wrzącej wodzie, a następnie niewielkim strumieniem wlewać do masy, cały czas miksując na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Podwójnie czekoladowa babka to ciasto, które warto wypróbować nie tylko ze względu na zbliżającą się Wielkanoc : ) W oddzielnej misce wymieszać maślankę i ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą morską.