300 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła50 g cukru pudru1 jajkowanilia280-300 g mielonego maku50 g masła100 g miodu200 ml mleka100 g rodzynkówcynamon2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki mielonych orzechów laskowych2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy3 białkaWykonanie:SMACZNEGO ! składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odsączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku.