Suszona aronia

Weronika
Przetwory
12.09.2019 8:39
Suszona aronia

Rozłożyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia suszyć w temperaturze 70*C, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach (pomiędzy piekarnik a drzwiczki wkładam po prostu drewnianą łyżkę) aronię suszyłam 2 dni włączając piekarnik kilka razy dziennie po 1 godzinie gdy owoce są pomarszczone, ale nadal sprężyste aronia jest gotowa najlepiej przechowywać w papierowej torebce Nie wywołuje przy tym żadnych skutków ubocznych, może być stosowana w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży oraz seniorów. Co ciekawe, owoce aronii nie kumulują pierwiastków wpływających niekorzystnie na zdrowie, w tym także kadmu, arsenu czy ołowiu. W tym roku dołączam nowy prosty sposób na zagospodarowanie owoców aronii, po prostu je ususz! Od lat przerabiam aronię na wszystkie możliwe sposoby i co roku dowiaduję się o nowych właściwościach zdrowotnych. Jej jagody z jednej strony zawierają żelazo, z drugiej są cennym źródłem kwasu askorbinowego ułatwiającego przyswajanie tego pierwiastka. Roślina jest bardzo odporna na szkodniki i działanie pleśni, dzięki czemu nie wymaga stosowania pestycydów i środków ochrony roślin.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.gotujzdrowokolorowo.pl/2019/09/suszona-aronia.html