Składniki na bezy***: - 1 białko jajka - 60 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) - 3-4 krople soku z cytryny (ok. 1/4 łyżeczki) - szczypta soli *** ewentualnie można użyć kupnych bezików Dodatkowe składniki: - 50 g migdałów w płatkach Przepis na deser Malinowa chmurka: Deser Malinowa chmurka – jak przygotować bezy? Składniki na warstwę malinową: - 1 opakowanie galaretki malinowej (ew. wiśniowej lub truskawkowej) - 450 ml gorącej wody - ok. 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki na warstwę śmietankową: - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% - 100 g serka mascarpone - 1 czubata łyżka cukru pudru Piec je w temperaturze 110 st. C (najlepiej z termoobiegiem) przez ok 60-100 minut (lub dłużej – zależy od mocy piekarnika i wielkości bezików jakie stworzyliście – bezy powinny być dobrze wysuszone w środku). Jeśli w Waszej lodówce jest duża wilgotność to bezy warto pokruszyć na deserze dopiero przed podaniem (w innym przypadku bezy mogą zmięknąć w lodówce i już nie będą tak chrupiące). Na wierzch posypać małe beziki (lub pokruszone większe bezy), a na koniec oprószyć uprażonymi migdałami w płatkach. Do jego wykonania można użyć oczywiście kupnych, gotowych małych bezików lub po prostu upiec małe bezy z naszego przepisu: Bezy – najlepszy przepis podstawowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a na niego wyciskać z rękawa cukierniczego wzorki na małe bezy. Jeśli w takiej temperaturze bezy w Twoim piekarniku wychodzą beżowe zamiast śnieżnobiałych – obniż temperaturę w piekarniku i wydłuż czas pieczenia/suszenia. - Na suchą patelnię wrzucić migdały i prażyć je na najmniejszym płomieniu przez parę minut (aż lekko się zezłocą). My je bardzo uwielbiamy i często robimy na różnego rodzaju okazje, typu święta, urodziny, czy po prostu na weekend do kawy. Jednak wykonanie tego ciasta zajmuje nieco czasu i wtedy w chwilach, gdy najdzie nas na nie ochota robimy właśnie ten przysmak z przepisu poniżej. Po upieczeniu bezy można zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły. - Przygotować małe bezy (można też ewentualnie użyć kupnych bez i je pokruszyć na mniejsze kawałeczki). Białko wrzucić do misy miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Do bezy najlepiej użyć białek, które są w temperaturze pokojowej, ponieważ z takich białek po ubiciu otrzyma się największą objętość piany. Gdy składniki się połączą zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po łyżce mascarpone – również miksować tylko do czasu połączenia się składników. - Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder.