Jajka faszerowane awokado – Składniki: 3 jajka klasy M pół dojrzałego awokado 2 płaskie łyżki bardzo gęstego majonezu o niesłodkim posmaku (u mnie majonez Kielecki) 3 duże gałązki szczypiorku do farszu + odrobina drobnego szczypiorku do oprószenia jajek do ozdoby garść rzeżuchy lub inne kiełki (np. rzodkiewki, brokuła) łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Przepis na jajka faszerowane awokado: Jajka ugotować na twardo. Aczkolwiek ze względu na zdrowotne właściwości awokado, można się pokusić o takie śniadanie nie tylko na Wielkanoc :) Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak ugotować idealne jajka na twardo, by były smaczne i z odpowiednio ściętym żółtkiem to koniecznie przeczytaj nasz wpis: Osoby dbające o linię lub chcące po prostu uniknąć nadmiaru kalorii mogą (o ile oczywiście smakowo im to odpowiada) zamienić majonez np. na gęsty jogurt naturalny. Zbyt długo gotujące się jajka będą miały brzydką czarną otoczkę, a także będę mniej apetyczne niż te jajka, które gotowały się odpowiednia ilość minut. Jeśli chcecie to możecie również użyć szczypiorku o drobnych łodyżkach do ozdobienia jajek, bądź możecie je oprószyć świeżo posiekanym koperkiem lub kiełkami (rzodkiewki, brokuła itd.) Kolejno dodać połówkę dojrzałego miąższu awokado, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę) oraz sól i pieprz do smaku, ponownie dokładnie wymieszać ze sobą. Na każde białko jajka nałożyć solidną porcję farszu z awokado. Jajka faszerowane awokado – to nasza kolejna propozycja na wielkanocne śniadanie.