Przepis
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
5 dag mąki ziemniaczanej
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
25 dag masła
3 dag ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże lub 3 mniejsze banany
5 łyżek rumu
szczypta soli
WYKONANIE:
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 155 stopni z termo obiegiem (175 bez termo obiegu).
Banany umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Miękkie masło spienić, dodać cukier puder, szczyptę soli, zmiksować.
Dodać rum i całe jajka, a następnie przesianą mąkę z dodatkami i razem zmiksować.
Połowę masy wyłożyć do foremki, a na niej rozłożyć plasterki bananów.
Na banany wyłożyć resztę ciasta.
Piec około 60 minut, do suchego patyczka.