Przepis
I pomyśleć że na początku sezonu w ogóle nie byłam do nich przekonana. A tu proszę- następny szparagowy przepis. A ile jeszcze mam do wypróbowania... niestety, to już chyba dopiero za rok. Przyznam że będzie ich trochę brakować. Z każdą następną próbą coraz bardziej podbijały moje serce, a dzięki tej wersji z makaronem zapewniły sobie tam stałe miejsce. Danie smakowało nawet mojej mamie, która również po mojej zeszłorocznej porażce kulinarnej była do szparagów bardzo sceptycznie nastawiona. Widać, ze warto dać każdemu(wszystkiemu?) druga szansę ;)
Pełnoziarniste tagliatelle z białymi szparagami w kremowym sosie( przepis na 2 porcje)
[inspiracja]
-130 g pełnoziarnistego tagliatelle
- pęczek białych szparagów
-pół szklanki śmietany 18%
-kawałek fety(ok.50 g)
- wędzony łosoś(ok.100)
-mała cebulka
-łyżeczka mała
-pieprz
-kilka listków szpinaku
Przygotowujemy szparagi- odcinamy twarde końce, obieramy i gotujemy 10-15 min(najlepiej żeby główki wystawały ponad warstwę wody). Gdy są prawie gotowe,zabieramy się za sos- na łyżeczce masła podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone szparagi, chwilę dusimy. Dodajemy śmietanę i pokruszoną fetę. Gdy feta się rozpuści i sos zgęstnieje, ściągamy z gazu, doprawiamy pieprzem i dodajemy kawałki łososia.Wylewamy na ugotowany makaron, ozdabiamy listkami szpinaku.