Smacznego! Składniki: Ciasto: - 1 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki orkiszowej - 80 g masła - 1 jajko - schłodzona woda - sól - 400 ml jogurtu naturalnego - 300 g liści szpinaku (ja użyłam świeżego, ale można użyć też mrożonego) - kilka suszonych pomidorów - kilka listków tymianku (opcjonalnie) - około 100 g sera typu feta - 2 jajka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 nieduża papryczka chilli (bez pestek) - 1 łyżka oleju Wykonanie: Ze składników na ciasto energicznie zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy je do lodówki na około 1-2 godziny. Ciasto możecie zagnieść sobie znacznie wcześniej, zamrozić je, a w tygodniu, gdy mamy mało czasu na przygotowywanie obiadów rozmrozić ciasto, przygotować farsz i zapiec. *jeśli używacie mrożonego szpinaku, podsmażcie go na patelni razem z cebulą, a przed połaczeniem z jogurtem i jajkami - ostudźcie. Po tym czasie wałkujemy je, wykładamy nim formę na tartę, nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Cebulę siekamy wraz z chilli, dodajemy tymianek, podsmażamy na patelni aż cebula się zeszkli. Farsz przelewamy na lekko podpieczone ciasto, wstawiamy ponownie do piekarnika.