Składniki: Gofry: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru (lub ksylitolu) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 kg borówki amerykańskiej - 300 g cukru - sok z 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki kardamonu - do podania: borówki, jogurt Wykonanie: Borówki wkładamy do garnka, gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając. Następnie rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy cukier, sok z cytryny i kardamon, całość gotujemy bez przykrywki, co jakiś czas mieszając, przez około 60 minut (w zależności od tego, jaką chcecie otrzymać konsystencję). Jednak dziś u mnie klasyczna wersja, niezawodna i banalna w przygotowaniu, za to z super dodatkiem w postaci domowej konfitury z borówek. I to właśnie w gofrach lubię najbardziej, za każdym razem można z nich przygotować zupełnie coś innego. Wszystkie składniki na gofry umieszczamy w misce, miksujemy mikserem na wysokich obrotach tylko do połączenia składników.