Składniki na polędwiczki w sosie paprykowym: POLĘDWICZKI: Surowe polędwiczki wieprzowe, sól, pieprz, dodatkowe przyprawy wedle uznania m.in. papryka wędzona, tymianek, oregano, czosnek mielony, pasta czosnkowa, olej lub masło. SOS: Czosnek, oliwa z oliwek, cebula (dobrze sprawdzi się czerwona lub szalotka), papryka, ocet balsamiczny, tymianek, sól, pieprz, opcjonalnie odrobina miodu, aby nadać potrawie odrobinę słodyczy, dodatkowo wedle uznania można również dodać pieczarki, które stanowią idealne połączenie ze smakiem papryki. Gotową całość składającą się z paprykowego sosu oraz podsmażonych polędwiczek w tym momencie można umieścić na patelni i podgrzać, aby danie było gotowe do spożycia. Można postawić na rozwiązanie nieco bardziej minimalistyczne, wykorzystując jedynie pieprz i sól lub dodać już na tym etapie ulubione smaki dzięki, którym potrawa już w tym momencie nabierze unikalnego smaku. Jako dodatek do tego dania idealnie sprawdzi się również pita, czy chlebek naan, które będą stanowiły doskonałe dopełnienie do polędwiczek w sosie paprykowym w roli głównej. Spożywając to danie, można uzupełnić składniki takich cennych witamin, jak B6, B12, A, czy D. Mięso wieprzowe jest często zalecane osobom zmagającym się z anemią z uwagi na bogactwo żelaza. Polędwiczki w sosie paprykowym Polędwiczki w sosie paprykowym – czym wyróżnia się ta potrawa? Sposób przygotowania polędwiczek w sosie paprykowym – przepis: Pierwszym krokiem do przygotowania tej aromatycznej potrawy będzie pokrojenie surowych polędwiczek na pożądanej grubości plastry po odcięciu błony. Polędwiczki w sosie paprykowym – wartości odżywcze Polędwiczki w sosie paprykowym to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka. Jedną z najczęściej wymienianych zalet tego warzywa jest bogactwo witaminy C, której zawartość jest co ciekawe na kilkukrotnie wyższym poziomie, niż w przypadku cytryny. Przepis na polędwiczki jest intuicyjny, dlatego może być z powodzeniem przygotowany zarówno przez amatorów, jak i osoby o wyższym poziomie umiejętności kulinarnych. Czerwone papryki ok. 4 sztuki powinny być pokrojone w dość duże kawałki, podobnie z cebulą, którą należy wcześniej również obrać. Podsmażanie na oleju powinno być szybkie, a patelnia z olejem lub masłem na dużym ogniu. Można również podać go w formie tradycyjnego obiadu kuchni polskiej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz dowolnej surówki. Polędwiczki w sosie paprykowym – sposoby na podanie dania Warzywa te idealnie sprawdzają się z dodatkiem tymianku, miodu, soku z cytryny, a nawet migdałów. Całość koniecznie należy doprawić pieprzem i solom oraz dodać odrobinę octu balsamicznego wraz z oliwą z oliwek. Sos ten sam w sobie cechuje wyjątkowy smak całość, można jedynie udekorować świeżymi ziołami, jak tymianek lub pietruszka. W tym momencie składniki są gotowe do umieszczenia w blenderze.