Składniki (kwadratowa foremka) 2 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki oleju 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki po jednej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia 4 łyżki kakao mały słoiczek powideł śliwkowych (około 6-7 łyżek) Przygotowanie Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i olej i wszystko razem miksujemy do rozpuszczenia cukru. Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła i czasem nie ma co kombinować, bo takie proste przepisy, jak ten, potrafią skraść serca wielu. Poniższy przepis jest bazowym przepisem, ale jak najbardziej polecam go także urozmaicać dodatkiem np. orzechów, bakalii, polewą czekoladową lub kremem śmietanowym. Murzynek to pierwszy wypiek w mojej “karierze i to od niego zaczęło się pieczenie ciast. Robi się go błyskawicznie, więc sprawdza się w nagłej potrzebie. Ich dodatek dodaje także dodatkowego smaku, który idealnie komponuje się ze smakiem kakaowym. Gotowy murzynek można udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem lub przełożyć kremem.