Zupa Toscana ( Olive Garden )

Effka
Zupy
10.01.2019 10:54
Zupa Toscana ( Olive Garden )

Potrzebne składniki: 1/2 kilograma pikantnej, włoskiej kiełbasy (jeżeli potrawę będą jeść dzieci, zastąp ostrą kiełbasę jej łagodnym odpowiednikiem) pikantnej, (jeżeli potrawę będą jeść dzieci, zastąp ostrą kiełbasę jej łagodnym odpowiednikiem) 4 łyżki masła (im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej) (im wyższa zawartość tłuszczu, tym lepiej) 1/2 białej cebuli (obranej i pokrojonej w kostkę) (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 łyżka mielonego czosnku (możesz skorzystać z czosnku świeżego) (możesz skorzystać z czosnku świeżego) 6 filiżanek bulionu z kurczaka (możesz skorzystać z bulionu warzywnego) (możesz skorzystać z bulionu warzywnego) 2 szklanki wody (około 500 ml) (około 500 ml) 5 sztuk żółtych ziemniaków (obranych, umytych i cienko pokrojonych) (obranych, umytych i cienko pokrojonych) 3 łyżeczki soli (ilość soli możesz zwiększyć w zależności od preferencji) (ilość soli możesz zwiększyć w zależności od preferencji) 1 łyżeczka czarnego pieprzu (lub więcej, w zależności od preferencji) (lub więcej, w zależności od preferencji) 2 szklanki gęstej śmietany (najlepiej 18%) (najlepiej 18%) 4 szklanki świeżego jarmużu (umytego i posiekanego) (umytego i posiekanego) pokrojony bekon oraz starty parmezan jako dodatek (nie jest to warunek konieczny) Jeżeli zależy Ci na odchudzonej wersji zupy – włoską kiełbasę możesz zastąpić lżejszym wariantem, takim jak np. kiełbasa z indyka lub kurczaka. Zupa Toscana – sposób przygotowania Tę zupę możesz z powodzeniem przygotować używając tylko jednego garnka, dzięki czemu znacząco ograniczysz bałagan związany z gotowaniem. Bulion z kurczaka, jeden z kluczowych jej składników, jest bogatym źródłem kolagenu, dzięki czemu poprawia kondycję włosów, skóry, a także paznokci. Z drugiej jednak strony, zawarte w potrawie masło, kiełbasa oraz śmietana nie należą do najzdrowszych pozycji w diecie. Tradycyjnie jest przyrządzana z dużej ilości warzyw, fasoli, ziemniaków, oliwy z oliwek, włoskiego bekonu, a także przypraw. Przygotowuje się ją z warzyw dobrych dla zdrowia – jarmużu, ziemniaków, czosnku oraz cebuli. Przygotowanie nie jest czasochłonnym procesem – około 10 minut potrzebujesz na obrobienie składników, natomiast sam proces gotowania trwa 30 minut. W wersji amerykańskiej, do zupy dodaje się ziemniaki, jarmuż, a także włoską kiełbasę, czosnek oraz śmietanę. Jeżeli nie przepadasz za smakiem jarmużu, z powodzeniem możesz go zastąpić świeżym szpinakiem. Dodaj bulion z kurczaka, wodę, ziemniaki, a także przyprawy – sól i pieprz. Co to Zupa Toscana? Zupa (z języka włoskiego zuppa) Toscana to potrawa pochodząca z regionu Toskanii we Włoszech. Przy wyborze produktów miej na uwadze ich jakość i świeżość, jako, że są to czynniki, które w znaczącym stopniu przyczyniają się do smakowitości potrawy. Tę zupę możesz z powodzeniem mrozić i przechowywać do około trzech tygodni. Smaż ją na średnim ogniu, aż do uzyskania charakterystycznego, przezroczystego wyglądu – tzw. “zeszklenia się“. Jeżeli zrezygnujesz z dodatku włoskiego pieczywa, nie będzie zawierać ani ziaren zbóż, ani glutenu. W wyniku utleniania, jarmuż oraz ziemniaki zmienią kolor, jednak potrawa dalej będzie bardzo smaczna i pożywna. Możesz na jej wierzchu umieścić starty parmezan oraz podsmażany bekon. Możesz dodać płatki ostrej, czerwonej papryki – dzięki temu nadasz potrawie ciekawy, pikantny posmak. Smaż ją przez około 5 – 6 minut, aż do uzyskania apetycznego, brązowego koloru. Ten wariant jest nieco cięższy i bardziej kaloryczny, jednak bardzo sycący i wyjątkowy w smaku. Co więcej – sposób przygotowania Zupy Toscana jest niezwykle szybki i prosty! Składniki potrzebne do przyrządzenia zupy są dostępne w praktycznie każdym sklepie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://spicethingsup.pl/zupa-toscana-olive-garden-zuppa-toscana-by-olive-garden/