Pomysłowość ludzka nie zna swoich granic i co chwilę zaskakują nas nowymi atrakcjami. Daje nam to szansę doświadczyć wielu wyjątkowych momentów. Problem polega na tym, że te wyjątkowe projekty zazwyczaj znajdują się bardzo daleko. W kwestii podwodnej restauracji dystans przestał być większym problemem, bo już teraz powstała pierwsza w Europie podwodna restauracja!
Gdzie?
Takie wyjątkowe miejsce powstało w Baly. Miejscowość znajduje się w południowej części Norwegii. Jest to pierwsza taka restauracja w Europie, a za jej projekt zabrała się jedna ze znanych firm architektonicznych, którzy odpowiadają za takie miejsca jak nowojorskie muzeum upamiętniające wydarzenia z 11 września oraz opera w Oslo.
Projekt obiektu Under nie ma jedynie na celu zaspokoić głodu gości, ale ma też stanowić część naukową, a przede wszystkim ma nam pozwolić poczuć się nieco bliżej z podwodną przyrodą.
Budowla
Mogą pojawić się myśli związane z bezpieczeństwem. Architekci jednak zapewniają, że budowla jest solidna, a więc żadne fale nie będą oddziaływać na obiekt. Sama budowla ma natomiast trzy piętra, z czego najniższe znajduje się ponad 5 metrów pod powierzchnią. W całym obiekcie ma się mieścić do 100 osób.
Jak można zauważyć, kształt budowli przypomina potężny kamień. Z czasem rośliny zaczną obrastać mury restauracji, co w efekcie stworzy naturalny krajobraz.
Kuchnia
Restauracja serwuje w szczególności dania rybne oraz owoce morza. Szefem kuchni został Nicolai Ellitsgaard, który pracował z jednymi z najlepszych skandynawskich kucharzy. Doskonale zna się na lokalnych daniach, a więc z pewnością goście nie będą zawiedzeni.
Obecnie kilka tysięcy zainteresowanych złożyło swoją rezerwację stolika, mimo że oficjalne otwarcie będzie miało miejsce w kwietniu. Do tego momentu restauracja jest otwarta jedynie dla bliskich właściciela.
Z pewnością kolacja w takim miejscu tania nie jest, ale niesamowite przeżycia są gwarantowane.