Przepis
Kruche ciasto:
250 g mąki
140 g masła
2 czubate łyżki cukru
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
Mąkę połączyć z masłem, dodać żółtko utarte z cukrem i wodą. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 15 min.
Rozwałkować na formę tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec na złoto przez 20 min. Ostudzić.
Krem:
500 g mascarpone
400 g śmietanki 30%
5-6 łyżek cukru
Pół szklanki amaretto
Schłodzoną śmietankę ubić razem z amaretto, następnie wmieszać cukier i połączyć szpatułką z mascarpone.
Ponadto:
4 łyżki dżemu z kiwi (użyłam kupionego w Biedronce-wersja limitowana z Ł.)
Truskawki
Kiwi
Mięta
Ostudzony kruchy spód posmarować dżemem i na to wyłożyć masę z mascarpone. Ozdobić truskawkami i kiwi. Chłodzic przynajmniej 2 godziny.