Tarta z truskawkami, kiwi i amaretto

Krzysztof
Przepisy
17.06.2014 9:31
Tarta z truskawkami, kiwi i amaretto

Przepis

Kruche ciasto:

250 g mąki

140 g masła

2 czubate łyżki cukru

1 żółtko

1-2 łyżki zimnej wody

Mąkę połączyć z masłem, dodać żółtko utarte z cukrem i wodą. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 15 min.

Rozwałkować na formę tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec na złoto przez 20 min. Ostudzić.

Krem:

500 g mascarpone

400 g śmietanki 30%

5-6 łyżek cukru

Pół szklanki amaretto

Schłodzoną śmietankę ubić razem z amaretto, następnie wmieszać cukier i połączyć szpatułką z mascarpone.

Ponadto:

4 łyżki dżemu z kiwi (użyłam kupionego w Biedronce-wersja limitowana z Ł.)

Truskawki

Kiwi

Mięta

Ostudzony kruchy spód posmarować dżemem i na to wyłożyć masę z mascarpone. Ozdobić truskawkami i kiwi. Chłodzic przynajmniej 2 godziny.