Przepis
Zupa śledziowa albo inaczej woda śledziowa jest pysznym, postnym posiłkiem. To troszkę inna odmiany znanych śledzi w śmietanie. Przyrządzana jest w wielu domach głównie na Kujawach, ale znana jest także i w innych regionach kraju.
To dawne, tradycyjne danie gościło kiedyś głównie w gospodarstwach domowych na wsiach.
Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu,
w Wigilię, Środę Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku,
w piątki.
Podaje się ją z gorącymi ziemniakami uprzednio ugotowanymi w mundurkach i obranymi, jako danie obiadowe.
Składniki:
4 duże płaty śledzia solonego
2 cebule
500ml śmietany
koperek
Zalewa:
2 szklanki wrzątku
2 łyżki octu
6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać do śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.