Nie będzie gorzej niż w restauracji Nasze frytki z batatów z ketchupem nie tylko wyglądają smakowicie To oczywiste, że nie będzie. W tak zwanym międzyczasie obraliśmy nasze bataty (a raczej ja obrałem) i pokroiłem je w słupki – Maciek dopilnował, żeby wyglądały tak, jak te z “restauracji, a niektóre w nieregularne większe kawałki dla urozmaicenia ich wyglądu. Przygotowując Maćka do podania naszej przekąski – frytek z batatów z ketchupem domowej roboty – pomyślałem sobie, że kuchnia i jadalnia to świetne miejsce, gdzie możemy współdziałać, rozmawiać, eksperymentować, bawić się, sprzątać po sobie. Praca, obowiązki z tym związane niestety – nie zawsze jestem w stanie znaleźć dogodną chwilę na dzielenie czasu z moim Synem. Powiedziałem Synowi, że będą frytki, ale przygotujemy je i zjemy w domowej naszej “restauracji i nie będą to frytki z ziemniaków. To prawda, Maciek lubi ketchup, a zatem dlaczego nie przyrządzić frytek z batatów z ketchupem – wszystko domowej roboty. Drukuj Frytki z batata Frytki z batata stanowią alternatywę dla frytek przyrządzanych z ziemniaków. Poprosiłem, aby znalazł przepis w zeszycie z przepisami Babci Basi na frytki z batatów. Wspólny czas w kuchni Więcej czasu z moim Synem – to jedno z moich postanowień na ten rok. Uprzedziłem też Maćka, że nasze frytki będą trochę bardziej słodkie w porównaniu z tymi z ziemniaków. Tym razem po polsku i po prostu: przepis na frytki z batatów z ketchupem. 56 kcal Składniki 1 duża cebula 2 kg pomidorów 2-3 ząbki czosnku 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 6 łyżeczek octu jabłkowego albo winnego 2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Sposób wykonania Nacinamy skórkę pomidorów i parzymy je wrzątkiem – to zdecydowanie ułatwi obranie warzyw. Gotujemy całość na wolnym ogniu, mieszcząc się w czasie między 40, a 60 minut – wszystko zależy od tego, jak gęsty chcecie zrobić ketchup. Nie jestem dietetykiem, ale wiem, że bataty są o wiele zdrowsze niż te tradycyjne ziemniaki – bo mają w sobie niezbędne aminokwasy, będące źródłem… Sprawdź którą wersję frytek lubisz Czas przygotowania 10 mins Czas gotowania 25 mins Czas całkowity 35 mins Ilość porcji: 2 osoby Wartość kaloryczna: 180 kcal Składniki 2 średnie bataty 1 ząbek czosnku 2 małe ostre papryczki 4 łyżki oleju kokosowego 1 szczypta soli i pieprzu Sposób wykonania Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. W tzw. międzyczasie obieramy bataty, a następnie myjemy je i kroimy na kształt frytek – czyli w słupki. To oczywiste, że jakakolwiek nowa zabawka nie będzie w stanie zastąpić dziecku obecności Ojca, a zatem wolę zamiast tego dzielić mój czas z Nim osobiście. Kiedy frytki już zaczęły się rumienić, zdjąłem ketchup z płyty, aby chwilę się ostudził. Nasze frytasy były już prawie gotowe, a ketchupowi zostało jeszcze trochę do końca – mój Syn mieszał go w garze, żeby nam nie przywarł! – Jak to nie z ziemniaków? – zapytał. Sam wyparzyłem pomidory i pousuwałem szypułki, żeby Maciek przypadkiem się nie skaleczył – wiadomo, w ferworze walki może dojść do różnych incydentów. Rozkładamy na niej nasze frytki z batatów i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Do rozważenia: frytki można posypać parmezanem (tylko w sytuacji, gdy słowa “kalorie!!! nie ma dla Was większego znaczenia… albo pietruszką. Nazwy “restauracji nie wymienię, ale i tak założę się, że wiesz, gdzie dzieciaki uwielbiają jeść frytki. Pomyślałem, że w sumie nie jest to najgorszy pomysł na popołudniową przekąskę. Zdecydowanie jednak wolimy ketchup domowej roboty Czas przygotowania 20 mins Czas gotowania 1 hr 20 mins Czas całkowity 1 hr 40 mins Następnie stawiamy garnek z przecierką na palniku/płycie, dodajemy nieco octu, musztardę, sól, cukier, pieprz i ostrą paprykę. Maciek nadal nie pojmował, jak z takiego dziwnego ziemniaka można zrobić frytki. Przepis na frytki z batatów Nasze dwie porcje zniknęły w mgnieniu oka, a Syn jeszcze na koniec ściągał palcem ketchup ze swojego talerzyka. Maciek niepewnie sięgnął po frytkę, namoczył ją w naszym ketchupie, skosztował i otworzył oczy ze zdumieniem – Tata, to jest… pyszne!. Przesolone frytki przyrządzane na głębokim tłuszczu niestety, ale nie dostarczą mojemu dziecku zbyt wielu składników odżywczych. Kiedy piekarnik się nagrzał, powoli włożyliśmy do niego wyłożone na blaszce frytasy-batatasy – taką nazwę nadał im mój Syn. Obieramy cebulę i czosnek, a później drobno siekamy i podduszamy całość w garnku pod przykryciem z wykorzystaniem masła. Całość potraktowałem przecierakiem do warzyw, żeby w naszym “pomidorowym sosie nie wylądowały żadne pestki albo skórki. Wyłożyłem je wszystkie na dużą, kamienną deskę, a ketchup przelałem do osobnej miseczki, tak, jak we wzmiankowanej powyżej “restauracji. Przepis na domowy ketchup Lubimy pomidory w każdej postaci. Pieczemy całość przez ok. 25 minut – możemy na koniec włączyć termoobieg (ostatnie 5 minut). Nie sztuką jest bawić się, ale nie może by to zabawa cudzym kosztem. Wstawiliśmy na mały ogień i garnek tak radośnie sobie… pyrkał. … i batatowe frytki Tata, jedziemy dziś na frytki? – zapytał mnie ostatnio mój Syn. Rozsypana mąka nie wytrze się z blatu sama. Zgodnie z prawdą powiedziałem, że do przygotowania frytek użyjemy batatów.