Pleśniak z dżemem porzeczkowym

Anna
Ciasta
15.03.2019 11:18
Pleśniak z dżemem porzeczkowym

Jest pyszne ! - 1 słoik dżemu porzeczkowego ok. 400g lub więcej (najlepiej mało słodkiego), - 3 szklanki mąki, - 1 kostka masła, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 żółtek, - 3 łyżki cukru, - 2 czubate łyżki kakao. Tak wiem, ciężko się oprzeć cieplutkiemu pleśniakowi bo smakuje rewelacyjnie, ale dżem jest dość luźny, ciasto jest zbyt miękkie do krojenia i zamiast ładnych kwadratów wychodzi nam breja. Gdy mamy za bardzo lepiące się ciasto dodajemy mąki, za sypkie i nie chce się skleić dodajemy śmietany 18%. Podpiekamy spód ok.10 min w 180°C, następnie wyjmujemy, nakładamy na ciasto dżem. Pieczemy ok. 30-40 min. w 180°C, aż ciasto nam ładnie się zarumieni. Następnie wałkujemy (tę większą kakaową część) albo jak ja to zrobiłam rozgniatamy ciasto ręką na blaszce, dociskając palcami. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 min. Drugą część odłożonego ciasta (tę mniejszą jasną) trzemy (na grubych oczkach tarki) na ubitą pianę. Po tych 40 min. ciasto pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2019/03/plesniak-z-dzemem-porzeczkowym.html