Polecam Wam także: – poradnik jak zrobić domowe sushi – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację RYŻ DO SUSHI Przygotowanie: 5 minut Ilość porcji: 2 – z podanej porcji ugotujesz ryż do sushi dla 2 osób. Gotuj 9-10 minut, po czym wyłącz palnik, przestaw ryż na palnik obok (aby nie stał na ciepłym palniku, jeśli korzystasz z kuchni indukcyjnej nie musisz przestawiać), i nie odkrywając pokrywki pozostaw na 15 minut aby ryż odpoczął. Składniki: – 250 g ryżu do sushi – 400 ml wody – 3 łyżki octu ryżowego – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Do przygotowania ryżu koniecznie użyj ryżu do sushi. Mam dla Ciebie taki mini poradnik, z którym ryż na pewno się uda, a jego przygotowanie będzie naprawdę proste. Aby móc samodzielnie w domu przygotować sushi, musisz wiedzieć jak ugotować ryż, jak zrobić pyszną zalewę i znać kroki które są niezbędne do jego przygotowania. Nie można zastąpić go innym gatunkiem, bo ryż będzie zbyt sypki i nie uda Ci się skleić rolek sushi. W sklepach na półkach z orientalną kuchnią na pewno znajdziesz ten składnik, zwykle kupuję go w pół kilogramowych opakowaniach. e-book Kolacje, przepisy do 40 minut Kup teraz Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Ryż zalej 400 ml wody, przykryj szczelnie pokrywką i włącz palnik na średni poziom. Następnie płukaj ryż pod bieżącą wodą, do czasu aż woda przelatująca przez sito będzie przeźroczysta i nie mętna.