Domowa cytrynówka

Anna

Koktajle

14.06.2016 16:18

Domowa cytrynówka

Składniki: (ok.2,5-3 l cytrynówki) - 1 l alkoholu wysokoprocentowego (np. spirytus/księżycówka/wódka), - 14 cytryn, - 1 szklanka cukru, - 1/2 szklanki miodu, - 1 l wody (+ woda do sparzenia cytryn). Cytrynówkę trzymamy jeszcze przez co najmniej 1 dobę (najlepiej przez kilka dni) w lodówce, by smaki połączyły się, a cytrynówka nabrała lepszego smaku. Zakręcamy słoik, mieszamy co jakiś czas przez co najmniej 1 dobę, po czym przecedzamy alkohol ze skórek do większego garnka/miski. Dodatkowo możemy przecedzić cytrynówkę przez gazę/pieluszkę tetrową/filtr do kawy aby pozbyć się miąższu z cytryn (chyba, że lubimy, to pomijamy tę czynność). Cytryny obieramy ze skórki cieniutko obieraczką do warzyw (staramy się aby skórki nie miały białej warstwy). Wykonanie: Wodę zagotowujemy, cytryny parzymy wrzątkiem gdyż na cytrynach zazwyczaj jest woskowa powłoka, której trzeba się pozbyć. Do skórek dolewamy resztę wody 500 ml i 1 l spirytusu/alkoholu. Plastry cytryn przelewamy na sitku umieszczonym nad garnkiem/miską ze spirytusem. Pamiętajmy: Woda nie może być gorąca, gdyż w wysokiej temperaturze alkohol paruje!

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2016/06/domowa-cytrynowka-mowia-ze-najlepsza.html