Przepis na idealną panna cottę

Desery
11.03.2019 17:46
Przepis na idealną panna cottę

Przepis na panna cotta z musem malinowym znajdziecie w tym wpisie: deser panna cotta – wspólne gotowanie z dzieckiem. Gdy zawartość garnka zaczyna się gotować, a na brzegach garnka tworzą się bąble, szybko ściągamy garnek z gazu. Po tym czasie, odwracamy filiżanki do góry dnem i po chwili nasza panna cotta powinna bez problemu wyjść z pojemnika na talerzyk. Składniki: 250 ml gęstej śmietanki 30-36% 250 ml mleka laska wanilii 80 g cukru kryształ 3 łyżeczki żelatyny w proszku 5 łyżek wody 3 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki Mówiła ona, że pewien kucharz zagapił się i zostawił gotującą się śmietankę dłużej na ogniu. Dziś deser jest tak popularny, że został wpisany na listę tradycyjnych regionalnych produktów włoskich – Prodotti agroalimentari tradizionali italiani. Mieszkańcy Italii szczególnie lubują się w ciastach na przykład drożdżowych, takich jak świąteczne panettone, pandoro czy neapolitańskie babby. Na przełomie XIX i XX wieku zaserwowała po raz pierwszy kwadratową pannę cottę z dodatkiem karmelu. W tym czasie możemy przekroić na pół laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Musimy odstawić to na 5 minut, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła. Jednakże niedaleko za nim plasuje się śmietankowa panna cotta, a poniżej przepis. W końcu w wielu europejskich krajach serwuje się podobne kremy. W czasie chłodzenia się deseru należy przygotować sos karmelowy. Następnie do garnka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy cukier zwykły i laskę wanilii. Jednak pannę cottę cały świat kojarzy bezpośrednio z Italią, zatem nie ma co polemizować. Przygotowanie naszego deseru rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny w 2-3 łyżkach zimnej wody. Panna cotta z płynna polewą karmelową Buon appetito! Przepis na panna cotta Nawet odrobinę zmodyfikowali tradycyjny przepis, przygotowując deser z musem malinowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.duecappucci.pl/przepis-na-panna-cotta/