Do dzieła! Gotowe do zjedzenia biscotti al limone Składniki 100 g cukru 100 g miękkiego masła 300 g mąki pszennej 1 duża cytryna 1 duże jajko 7 g proszku do pieczenia cukier puder i zwykły cukier, by zanurzyć w nim ciastka Cytryny to podstawowy składnik naszych ciasteczek W miarę dodawania mąki, ciasto robi się coraz bardziej treściwe, zatem można z miksera przejść na mieszanie ręczne. Każdą kulkę obtaczamy najpierw w cukrze krysztale, a następnie w cukrze pudrze i układamy na blasze do pieczenia. Pomysłów w głowie może i masz bez liku, jednak.. nie masz kilku godzin na chłodzenie tiramisu. Z pomocą przychodzi tutaj prosty przepis na pyszne ciasteczka – biscotti al limone. Gdy rano dowiadujesz się, że popołudniu niespodziewani gości “wpadną tylko na chwilkę, od razu ogarnia Cię panika. Jednakże ciastka nie muszą być odmierzane od linijki, jeśli wolisz większe, nie ma tu żadnej reguły. I ciasto gotowe! Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Całe szczęście tylko godzinę, można zatem w tym czasie zająć się przygotowaniem innych rzeczy. Następnie, z cytryny, na tarce ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Jedyną niedogodnością jest to, że ciasto musi swoje odstać w lodówce. Najlepiej robić to około 10 minut, wtedy będziemy mieli pewność, że żadna grudka nam nie umknęła. Albo nie możesz pozwolić sobie na stanie i smażenie bomboloni. Dodatkowo mają piękną skorupkę, która w trakcie pieczenia pęka tworząc rozmaite wzory. Przepis na biscotti al limone Dodajemy te składniki do naszej masy i w dalszym ciągu mieszamy.