Składniki: starty parmezan 12 płatów makaronu typu lasagne Składniki do sosu: Przepis na lasage nie jest trudny 650 g mięsa wieprzowego/wołowego 35 g pancetty 1 marchewka ząbek czosnku 1 cebula 1/2 selera naciowego 800 g pomidorów w kostkę 1 lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego tymianek, oregano, rozmaryn – do smaku pieprz i sól – do smaku 1 szklanka czerwonego wina 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki do beszamelu: Lasagne alla bolognese 60 g masła 55 g mąki 550 ml mleka 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczka pieprzu Dziś znanych jest mnóstwo wariacji na temat tego smakołyku – z mięsem, z warzywami, z bakłażanem, z owocami morza. Ciekawą odmianą lasagne jest także wywodzące się z regionu Veneto lasagne z dodatkiem radicchio czyli czerwonej cykorii. W Ligurii do lasagne dodaje się pesto genovese, a w regionie Marchè zamiast mięsa dodaje się podroby (wątróbki, żołądki, móżdżki i inne tego typu specjały;) ) Natomiast w lasagne alla napoletana płaty makaronu, przekłada się sosem pomidorowym z dodatkiem mięsnych pulpecików. Charakterystyczne szerokie płaty makaronu lasagne Rodzaje włoskiej lasagne O bogactwie przepisów na to danie już pisałam wyżej. Wtedy to ktoś stwierdził, że makaron można dzielić na płaty o tych samych rozmiarach, a następnie układać je jeden na drugim, warstwowo, przekładając sosem pomidorowym, mięsem i serem. Obok pizzy i spaghetti, lasagne to jeden z flagowych dań wywodzących się prosto z Italii. Oryginalny przepis na lasagne zakłada teraz dodanie pozostałych składników czyli pomidorów z puszki, koncentratu, przypraw, soli i pieprzu. Makaron był krojony na szerokie prostokąty i kwadraty, a następnie pieczono w piecu lub na gorącym kamieniu (taki prototyp dzisiejszego kamienia do pizzy). Lasagne alla bolognese to makaron przekładany sosem ragu, opcjonalnie z dodatkiem mięsa mielonego wieprzowego. Podaję oryginalny przepis na lasagne – prosto z Italii. Dodatkowo różnicą jest także, że do tej lasagne nie dodaje się beszamelu. Słów kilka o historii lasagne Może to zaskakujące, ale ten rodzaj makaronu znany był już w starożytnym Rzymie. Jednakże, najpierw… kilka słów o historii tego dania. Włoskie lasagne – czyż nie wygląda smakowicie? Samo słowo lasagne oznacza po prostu jeden z wielu znanych Włochom rodzajów makaronu. Nasze dzieło powstałe na bazie przepisu na lasagne Dajcie znać czy ktoś wypróbował nasz przepis na lasagne. Początków współczesnej lasagne upatruje się w wieku XIV. Tak przygotowane warzywa musimy zeszklić na oliwie na rozgrzanej patelni. W tym czasie sprawdzamy czy sos się nie przypala. Układamy kolejno warstwy: płaty makaronu, sos mięsny, beszamel i na koniec parmezan. Przepis na lasagne