Pyszne, a zarazem piękne bezy w kształcie róż czy lizaków bezowych - to super pomysł na zjawiskowy deser :) - 3 białka (rozmiar M ok. 34 g jedno), - 150 g cukru drobnoziarnistego do wypieków, - szczypta soli, - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, - różowy barwnik spożywczy w żelu oraz patyczki do szaszłyków (gdy chcemy mieć lizaki bezowe). Wykonanie: Zasada robienia idealnych bez jest taka aby użyć 50g drobnoziarnistego cukru na 1 białko średniej wielkości, czyli przy 3 białkach 150g cukru, przy 4 białkach 200g itp. Pieczemy ok. 20 min w 120ºC, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100ºC i pieczemy ok. 40 min. Wyciskamy róże ok. 4 cm na papier do pieczenia zachowując niewielkie odstępy od siebie. W ten sposób przy wyciskaniu kolor będzie nierównomierny i dzięki temu uzyskamy piękny efekt naszych róż. Patyczki do szaszłyków możemy od razu wbić lub delikatnie wkładając je po upieczeniu. Bezy na wierzchu powinny być twarde, chrupiące w środku lekko klejące.