Hummus z pieczoną marchewką

kardamonovy
Przekąski
11.03.2019 8:25
Hummus z pieczoną marchewką

Podobne przepisy: Hummus z jarmużem Hummus z masłem orzechowym Fava – grecki hummus z grochu Hummus i tahini Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym Pasta z ciecierzycy i parmezanu Pasta z ciecierzycy i groszku Pyszny. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 4 marchewki 3 łyżki pasty tahini 1 łyżka ziaren siemienia lnianego (opcjonalnie) 3 ząbki czosnku pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżeczka sody oczyszczonej sok z połowy cytryny (lub więcej, do smaku) odrobina oleju rzepakowego sól Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie (i nie jest to woda wymieniona w składnikach :)) przez całą noc, mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Ciecierzycę i marchewki wrzucamy do blendera razem z tahini, kminem, czosnkiem, solą, oliwą i sokiem z cytryny, miksujemy. Po tym czasie wymieniamy w niej wodę i gotujemy z sodą oczyszczoną do miękkości (powinna się rozpadać między palcami).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/hummus-z-pieczona-marchewka/