Całkowity czas25 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 300 g mąki ok. pół szklanki wody 150 g twarogu chudego bądź półtłustego 2 łyżki skwarków ze słoniny (ok. 30 g pokrojonej słoniny) 2 plasterki boczku wędzonego 1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny sól INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. Składniki SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 300 g mąki ok. pół szklanki wody 150 g twarogu chudego bądź półtłustego 2 łyżki skwarków ze słoniny (ok. 30 g pokrojonej słoniny) 2 plasterki boczku wędzonego 1 łyżka smalcu z roztopionej słoniny sól Przygotowanie INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Wysyp mąkę na blat, zrób mały dołek i stopniowo dolewaj wody. 2 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki. 2 Na blacie oprószonym mąką uformuj wałeczki o średnicy ok. 3 cm, które pokrój na drobne paseczki. W tę marcową niedzielę nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podzielić się przepisem na domowy makaron z serem. Jednym z nich jest makaron z serem, często podawany na stołówce w szkole czy u babci w wakacje. 4 Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące. Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. 4 Przygotuj skwarki: pokrój słoninę oraz boczek na drobne kawałeczki i wysmaż aż będą chrupiące. Ja ten krok pomijam, jako że mam domowy zapas smalcu wraz ze skwarkami, który to tylko wystarczy roztopić. U mnie w domu jadało się je na słono i właśnie taki przepis znajdziecie poniżej. Domowy makaron z serem, czyli wiejski przepis na słono SkładnikiPrzygotowanie Polej niewielką ilością tłuszczu ze słoniny i boczku, i dokładnie wymieszaj.