Burgery dla dzieci z parówkami z szynki: - 1 opakowanie Parówki z szynki- Henryk Kania - 5 bułek do burgerów - 2 bataty - 1 mały burak - 1 mała cukinia - łyżka sezamu - 1 mango - świeża bazylia - olej rzepakowy do smażenia 1. Parówki natnij na cztery części po każdej ze stron. Przygotowałam burgery dla dzieci z chrupiącymi chipsami z buraka i cukinii, frytkami z batatów, ośmiorniczkami z parówek z szynki - Henryk Kania i ketchupem z mango. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie Tobiaszka: Ciocia a co to jest takie dobre i fajne? (pytał pokazując chipsy z buraka!), co utwierdziło mnie w przekonaniu, że dzieci lubią warzywa, tylko trzeba im je ciekawie przemycać. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów. Polecam przepis bo burgery zniknęły szybciutko! PRZEPIS NA BUŁKI DO BURGERÓW: - 400 g mąki pszennej tortowej - 350 ml letniego mleka - 2 czubate łyżki masła - 1/6 łyżeczki soli - łyżka sezamu - 40 g drożdży świeżych - jajko do posmarowania bułeczek Do misy robota wsyp mąkę, zrób wgłębienie, wsyp pokruszone drożdże. Pomysł na pyszne i ciekawe danie dla dzieci na kinderbal lub inną imprezę, może wydawać się czasami dużym wyzwaniem. 7. Bułeczki kroimy na pół, smarujemy ketchupem z mango, układamy składniki w dowolnej kolejności i przykrywamy górą bułeczki. Posiłki dla dzieci na różnego rodzaju uroczystości powinny nie tylko dobrze smakować ale również ciekawie wyglądać, być atrakcją dla uczestników imprezy. 2. Bataty obierz ze skórki, pokrój na frytki i smaż na złoty kolor. Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Dzieci to wymagający smakosze i trzeba się czasami mocno na główkować co zaproponować im do zjedzenia. Cukinię i buraczka zetnij na mandolinie na cienkie plasterki.