Ośmiornica po galicyjsku FIT

Martyna

Obiad

10.03.2019 14:45

Ośmiornica po galicyjsku FIT

Składniki na 2-3 porcje: – 1 mrożona ośmiornica (ok. 1 kg) – 500g ziemniaków – 1 cebula – 2-3 liście laurowe – 4 ziarna pieprzu – oliwa z oliwek – słodka/ostra papryka mielona – sól Ośmiornice rozmrażamy i ewentualnie oczyszczamy. Należy wspomnieć również, że ośmiornica w 100g zawiera zaledwie 1g tłuszczu, a zarazem jest świetnym źródłem białka, bo zawiera go aż 15g/100g! Do wrzątku wrzucamy ośmiornicę i gotujemy 30 minut pod uchylonym przykryciem na średnim ogniu (na każdy kilogram ośmiornicy czas gotowania wynosi ok. 30 minut). Ugotowaną ośmiornicę sprawdzamy widelcem, czy jest odpowiednio miękka (widelec bez problemu powinien się wbijać), a następnie pozostawiamy ją ok. 5 minut w gorącej wodzie na wyłączonym ogniu. Przy podziale na 3 porcje, jedna zawiera: 438kcal, 6g T, 41g W, 53 B. Straszymy ośmiornice – czyli trzykrotnie wkładamy ją do wrzącej osolonej wody na kilka sekund i wyciągamy (mięso dzięki temu będzie miękkie, ale nie gumowe).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/osmiornica-galicyjsku-fit/