Składniki na wegesteki: – 1 główka kalafiora – 2 łyżki masła/oliwy – 20g tartego parmezanu lub wegańskiego parmezanu z nerkowców – 1 łyżka oleju – 1 łyżka natki pietruszki i/lub bazylii, posiekanej – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka czosnku suszonego – 1 łyżeczka suszonej bazylii – sól, pieprz Składniki na ziemniaki Hasselback: – 1kg ziemniaków, małych/średnich – 2 łyżki oliwy – 3 ząbki czosnku – ¼ łyżeczki czosnku suszonego – ¼ łyżeczki papryki słodkiej – ¼ łyżeczki papryki ostrej – sól, pieprz STEKI: Wszystkie gęsto nacinamy (najlepiej posłużyć się drewnianymi łyżkami – ułożyć ziemniaki pomiędzy narzędzia i nacinać – narzędzia zapobiegną przecięciu ziemniaka). Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze nacięciami do góry, natłuszczamy oliwą za pomocą silikonowego pędzelka i pieczemy w 190 stopniach przez 60 minut. Każdy stek smarujemy z dwóch stron, kładziemy na rozgrzanym ruszcie lub patelni i grillujemy 5-8 minut z każdej strony. Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 379kcal, B: 12g, T: 13g, W: 50,5g. Mnie i mojej rodzince skradły serca i od czasu do czasu goszczą na naszym stole. Kalafiora płuczemy, osuszamy i kroimy w plastry steki o grubości około 2cm.