Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie kindziuka Balcerzak 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 porządne garści świeżego szpinaku 10 pomidorków koktajlowych 4 duże wiejskie jajka klarowane masło do smażenia sól świeżo zmielony pieprz szczypta chili opcjonalnie listki kolendry do posypania Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Dlatego póki co stawiam na wiosnę i kolory na moim talerzu, a przy okazji i Wam daję inspirację na pyszne danie. Szakszuka ze szpinakiem i kindziukiem jest bardzo łatwa do przygotowania, pięknie się prezentuje na talerzu, jest sycąca i doskonale smakuje. Szakszuka pojawia się u nas z reguły podczas weekendowych śniadań, kiedy to jest czas, aby celebrować posiłki, niespiesznie pokrzątać się po kuchni, a potem wspólnie usiąść do stołu. Kiełbasę kroimy w paski i wrzucamy do warzyw na patelni, przez chwilę smażymy i dorzucamy szpinak oraz przekrojone na pół pomidorki. Tym razem moja szakszuka jest mięsna, ponieważ dodałam do niej plasterki kindziuka, czyli wysuszonej, chudej kiełbasy, przesyconej czosnkiem i wędzonej w bukowym dymie. Wiosna zbliża się już do nas wielkimi krokami, ale chwilkę niestety trzeba jeszcze na nią poczekać. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię na rozgrzany tłuszcz.