Tartaletki włoskie z mozzarellą i pomidorami Ilość: 6 tartaletek Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 1 jajko 100 g zimnego masła (przy diecie low FODMAP bez laktozy) szczypta soli Możecie je zrobić z każdego spodu na tartę, więc można zrobić zawsze więcej spodu i wykorzystać go nie tylko do dużej tarty, ale też i do tych tartaletek. Składniki na wypełnienie: 1 kulka mozzarelli 3 duże jajka 80-100 ml mleka (na diecie low FODMAP bez laktozy) 3 pomidorki koktajlowe Sprawdzą się też na śniadanie albo lekką kolację, najlepiej w towarzystwie lekkiej sałatki z rukolą albo roszponką. Jeżeli spód zrobicie na mące orkiszowej i użyjecie mleka ez laktozy to nadadzą się również dla osób na diecie low FODMAP. Zachęcam Was również do wypróbowania innych przepisów na tarty np. tartę orkiszową z dynią i fetą, bezglutenową tartę z cukinią i fetą. Ciasto do tych tartaletek możecie też wykorzystać inaczej np. robiąc śniadaniowe orkiszowe mini tarty z jajkiem i boczkiem z tego przepisu. Sa idealne na raz, jako finger foods do podania na przyjęciu, jako dodatek do sałatki albo przekąska między posiłkami. Tło jest zrobione przeze mnie – podobne możecie u mnie zamówić, wykonuje je na zamówienie (wszystkie możecie obejrzeć tutaj). Dzielimy ciasto na 6 porcji, każdą wałkujemy w okrąg i wylepiamy nią foremki. Użyty sprzęt: Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 35mm 1.8, Statyw Manfrotto 055xpro z głowicą kulową, lampa błyskowa Quadralite Stroboss, Quadralite Navigator X i softbox okta składany 120 cm Nie dosyć, że są proste w przygotowaniu, to takie mini tarty wyglądają po prostu dobrze. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Elegancka przekąska, finger food na imprezę albo przystawka przed większym obiadem. Czyli co nieco o fotografii kulinarnej Na zdjęcia miałam bardzo mało czasu, stąd szybka i minimalistyczna stylizacja. Robi się je szybko i prosto, a jeżeli ciasto zrobicie wcześniej, to ich przygotowanie jest niemal absurdalnie proste i ekspresowe! 8 oliwek czarnych Bazylia, sól, pieprz Przygotowanie: Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki i jajka.