Meksykańskie wege burgery (7 składników)

Wilk
Obiad
01.03.2019 18:42
Meksykańskie wege burgery (7 składników)

► mąka pszenna [3 do 4 szklanek / ok. 400-500 g] ► drożdże instant [7 g / 1 saszetka] ► mleko roślinne – owsiane, sojowe, migdałowe [1 i 1/2 szklanki] ► cukier [2 łyżki] Burgery podałam w domowych, szybkich bułkach, które łatwo przyrządzicie bez jajek i nabiału. Meksykańskie wege burgery Drukuj przepis Składniki ► danie Chili Con Quinoa FRoSTA [1 opakowanie/ 500 g] ► bułka tarta [4-5 płaskich łyżek] Dodatkowo: ► szczypta soli ► ulubione dodatki Przygotowanie Mleko roślinne podgrzać w rondelku z cukrem na małym ogniu, aż cały cukier się rozpuści. W międzyczasie podgrzać danie Chili Con Quinoa FRoSTA na patelni – 4 minuty pod przykryciem, aby wszystkie składniki się ogrzały i kolejne 4 minuty już bez przykrycia, aby odparować wodę. Smażyć burgery na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu ok. 1-2 minut z każdej strony. Gdy ciasto uformuje się w gładką, miękką kulę, przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść ręcznie przez 2-3 minuty. Ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Od tego momentu dodawać po pół szklanki mąki i mieszać mikserem do momentu, aż ciasto zacznie formować kulę i odklejać się od ścianek miski. Do mokrych składników dodać 2 szklanki mąki, szczyptę soli i wymieszać mikserem ze spiralkami do ciasta drożdżowego, aż do połączenia składników. Taka mieszanka z prostym składem, doprawiona bez zbędnej chemii i gotowa w kilka minut może być początkiem kreatywnych, kulinarnych eksperymentów! Ciepłą mieszankę przełożyć do miski i zmiksować blenderem ręcznym na niezbyt gładką masę (chcemy widzieć kawałki strączków i warzyw, aby finalne burgery miały ciekawą teksturę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/03/meksykanskie-wege-burgery-7-skladnikow.html